Kennel Absolutely My

 

Om rasen

Startsida Nyheter/Blogg Om Oss Mina Hundar Valpar ValpköpetTidigare kullar Om rasen Fotogalleri Kontakt Länkar English

 

Rasstandard

Historik

Pälsvård

Mer information hittar du på rasklubbens hemsida;

 

"Lägg tid och tålamod på din valps uppfostran - utan hårda tag - för under pälsen så klappar ett varmt och självständigt terrierhjärta."

 

"Din wheaten vill inte annat än utföra det jobb som du ger den. Får den inte arbeta och genom detta utlopp för sin energi - hittar den på ett eget".

 

"Söker en hund ett jobb på egen hand så söker den utifrån sin syn på välden och vad som är naturligt för den."

 

 "Bli den som tar initiativen och som startar leken, lär din valp att det är hysteriskt roligt att följa med dig på äventyr."

 

"Mycket pälsvård kommer med denna ras. Man slipper dammsuga hundhår varannan dag, men istället så sitter/står man och kammar sin hund samt klipper den 4-6 gånger/år."

 

Bjuder någon upp "till dans", så är en wheaten snabbt med på noterna.

 

"Lägg tid på inkallning, kontaktövningar gärna med hjälp av en klicker, lär dig läsa din hund så får du många roliga stunder med din Wheaten."

 

   

Det är här jag kort ska försöka beskriva min hundras för er, vilket inte är så lätt när det är så mycket man vill berätta på en och samma gång. Jag vill också rekommendera vår rasklubbs hemsida, se länk, där det finns presenterat mycket bra information om vår härliga ras. Här tar jag upp det som jag tycker är viktigast.

Jag fick lära mig att dessa hundar var enkla, glada, trevliga och lagom stor hundar som man skulle klippa vid trimning. De fanns olika pälsar, men framför allt att de inte löser hår som andra hundar vilket gör att även allergiker kunde tåla denna hundras. Tyckte att detta lät mycket bra, då jag som många andra som längtar efter hund, bodde och fortfarande bor tillsammans med min sambo som är allergisk. Att träffa denna rasen blev lyckat för oss. Detta är dock mycket individuellt hur man klarar av en Wheaten om man har allergi själv eller i familjen.

Jag tycker fortfarande att Wheaten är en underbar hundras, en lättlärd hund som gärna hänger med på det som dess familj har valt. Man ska aldrig glömma bort att det är en terrier och därför bör man lägga tid på deras uppfostran. Man uppfostrar med stor fördel sin Wheaten genom att vara positiv och ständigt vara konsekvent, även när det är jobbigt för valpen är "ju så söt" samt vara en lugn, trygg och tydlig ledare.

Att uppfostra den med hårda tag bara för att det är "en terrier med det så kallade terriertemperamentet" kommer inte bara att göra din hund osäker och rädd utan också minska hundens tillit till dig som ledare. Bygg istället upp tilliten mellan dig och valpen med lek, inkallningar och kontaktövningar, var konsekvent och använd INTE de "hårda nyporna". Använder du inte hårda tag utan är smart i din uppfostran så kommer du att få en hund som kommer vilja göra allt för dig och resten av sin flock. Kom i håg att fortsätta vårt arbete med en bra uppfostran redan när valpen kommit hem, att börja när valpen nått könsmognad och "börjat bli besvärlig" är inte bara dumt, men även onödigt. Struntar du i den viktiga uppfostran och "låter valpen själv få välja" så kan du tyvärr få en mer eller mindre "besvärlig" wheaten när den börjar bli lite äldre och ska söka sin plats i flocken. Detta skaffar garanterat dig själv en massa onödigt extra jobb.

 Inkallning är något som man med fördel kan börja med i tidig ålder, då under lek och med krav som passar till valpens ålder och sinnelag. Även att få valpen att söka kontakt med dig - givetvis i utbyte mot något gott i början - är något som ger dig förutsättningar för en bra relation mellan dig och din Wheaten då detta är en självständig terrier med mycket - härlig - energi.  Bli den som tar initiativen och som startar leken, lär din valp att det är ok att "följa med dig på olika äventyr" Uppfostra din wheatenterrier med tålamod, kärlek och som jag fick lära mig när jag skaffade min andra wheaten - med en stor dos humor! Många gånger kommer du att få skratta åt vad din valp, men även vad den vuxna hunden kan hitta på. Glöm inte heller bort att låta valpen träna på att vara passiv, man behöver ofta lära sin hund att ibland "bara vara".

När man skaffar en wheaten så ska man också vara medveten om den pälsvård som kommer att behövas. Man bör ta som vana att fortsätta den hantering som vi har påbörjat när man får hem sin valp och att göra det till en trevlig stund. Kamma/borsta och känn igenom din valp 4-5 gånger i veckan och låt det ta max 3-5 minuter och avsluta med en lite godis för att befästa att denna hantering är ok. Något våra pälshundar måste lära sig att acceptera. När den väl är van så minskar man ner det till ett par gånger i veckan. Sedan får man räkna med att under vissa perioder av pälsens utveckling behöva kamma sin hund mer och oftare. Man behöver också, förutom all kamning, klippa sin hund ca 4-6 gånger/år. Man slipper dammsuga hundhår varannan dag, men istället så sitter/står man och kammar sin hund. Något som jag kan tycka har lite rofyllt över sig.

Irish Softcoated Wheaten Terriern är även en mycket robust och är till sitt sätt en lättlärd hund som älskar att vara med där det händer. Inget som man gör är tråkigt för en Wheaten terrier som älskar att följa med sin familj/flock på vardagspromenaden eller helt nya äventyr. Den är till sitt sätt glad och social, den älskar sin familj och är relativt enkel att lära nya saker. Agility, spår, lydnad är lämpliga för Wheaten terriern. Även andra "partytricks" är saker en Wheatenterrier gärna roar sin omgivning och sig själv med. Många roliga konster kan man lära sin hund bara man har tålamod och lite godis. Man kan med fördel även använda sig av en Klicker när man ska lära sin Wheaten det som känns viktigt för dig och din familj. Det är ett mycket bra sätt att aktivera och lära in nya moment med, då man mer exakt kan belöna det beteende som man önskar. Detta kan behövas då våra wheaten många gånger är väldigt snabba.

Att den i ursprunget användes som gårdshundar hos Irländska bönder som jakt- och vakthundar känner många till som funderar på rasen. Den skulle kräva lite att äta , då de var fattigt på gårdarna och den skulle kunna hjälpa till med både att vakta husfolket, gården, hålla gården ren från råttor och andra skadedjur men även följa med på jakt. Mycket av detta tycker jag fortfarande visar sig i mina hundar och många andra Wheaten när de letar ett arbete, även om dagens hundar varken behöver jaga eller vakta för sin brödföda.

Viljan att alltid vilja ha ett arbete tycker jag också utmärker en wheatenterrier. Så sammanfattningsvis ser du till att din Wheaten får motion både fysiskt och mentalt genom daglig motion och ett av dig valt arbete, eller fler, så har du en helt underbar familjemedlem som kommer att förgylla din vardag med en massa härliga och roliga upptåg. Ger inte du den ett jobb, så kommer den att ta det den tycker passar bäst för stunden eller det den tycker bäst om - utifrån en hunds synvinkel. Man ska också veta om att en Wheaten sällan startar ett gräl med andra hundar, men är den någon som bjuder upp till dans så är Wheatenterriern snabbt med på noterna. Därför är det viktigt att man kan läsa sin hund, att man har ett bra ledarskap och att hunden har tillit till dig som ledare av flocken.

För mig är alltså detta en underbart trevlig lagom stor allroundhund i "vacker förpackning" som passar i de allra flesta hem. Det krävs att man är villig att lägga tid på att sköta pälsen, oavsett om man ska vara hemma eller åka på utställning, för att hunden ska slippa obehaget med tovor i pälsen. Den har också ett behov att förutom dagliga promenader få möjlighet att använda "sitt huvud". Din Wheaten kommer även att önska/kräva ett bra och tydligt ledarskap från dig som flockledare. Det är en hund som kanske inte alltid gör rätt första gången, men den gör alltid sitt allra bästa och den är alltid villig att lära sig det man ber den om. Lägg tid på inkallning, kontaktövningar gärna med hjälp av en klicker, lär dig läsa din hund så får du många roliga stunder med din Wheaten. Det är en hund som alltid kommer att ha en plats i mitt hjärta!